romi rain dominating in ffm with dani daniels. ghettotube babe is banged in doggie.

Измерване на ВЕД

ВЕДметърът за болните от астма е както апарата за кръвно при хипертоника, термометъра за болните от грип или глюкомера за диабетно болния. ВЕД помага да определим с достатъчна точност доколко са отворени дихателните ни пътища, като не се разчита на индивидуалната ни преценка или усещане. Работата с ВЕД-метъра не е сложна и може да се извършва в домашни условия и при деца.

MicroPeakАпаратчето представлява малка тръба с накрайник, която измерва скоростта на издухания в нея въздух. Можем да го закупим в аптечната мрежа. Има апаратчета за възрастни и такива за деца.
С ВЕД измерваме нашия върхов еспираторен дебит – ВЕД. Измерването на ВЕД ни помага да следим за състоянието на болестта, да определяме доколко я контролираме. Измерванията помагат и на специалиста при определянето на вида и дозировката на необходимите медикаменти. ВЕДметърът ни помага да забележим настъпващо влошаване, преди появата на кашлица и “свиркане” на гърдите. Ранното установяване на възникващ пристъп може да ни помогне за по-ранното му и по-лесно лечение.

Как се използва ВЕДметъра:

  • Нагласява се уреда на нула, т.е. плъзга се стрелката до изходно положение.
  • Изправя се човека на който се извършва измерването, поема дълбоко въздух с отворена уста. Държи уреда с една ръка, така че пръстите да не пречат на движението на стрелката.
  • Бързо се обхваща с устни мундщука на апаратчето. Не трябва да се поставя езика в отвора. Духа се еднократно колкото можете по-силно и по-бързо.
  • Стрелката ще се премести до положение, съответстващо на нашия ВЕД. Отбелязвате числото, до което стрелката е спряла, и го записвате.
  • Духа се последователно още два пъти. Всеки път се връща стрелката в изходно положение и се записва резултата. Най-високия резултат от трите измервания се записва в специална таблица (дневник).
  • След употреба се изплаква мундщука с хладка вода.
  • Измерванията се извършват сутрин и вечер, преди да се използват инхалатори или други противоастматични медикаменти. Ако е необходимо, може да се направат отделни измервания преди и след приемане на лекарствата.

След неколкократни всекидневни измервания трябва да се установи стойността на най-високия ВЕД, т. нар. максимално лично постижение – МЛП. Това е важна изходна величина, от която в по-следващите измервания ще се преценява за моментното Ви състояние.
Приблизителните стойности, на които следва да отговаря Вашия ВЕД, в зависимост от пола и възрастта можете да изчислите по следните формули:
За мъже – ВЕД = ((6,14 х височината в метри)-(0,043 х възрастта в год.)+0,15)) х 60
За жени – ВЕД= ((5,5 х височината в метри) – (0,30 х възрастта в год.) -1,11)) х 60

Различни видове ВЕД метри можете да видите на картинката по-долу:

pef

delightful amateur straight man masturbation.faptube