romi rain dominating in ffm with dani daniels. ghettotube babe is banged in doggie.

Отговори на често задавани въпроси

БРОНХИАЛНА АСТМА

1. Детето ми има астма, ще оздравее ли?
– Като всички хронични заболявания целта на лечението е пациентът да живее практически като здрав, тоест взимайки си редовно назначения медикамент да няма оплаквания. При различните пациенти астмата протича с различна тежест- при някои пристъпите са редки, основно при вирусни инфекции – 2-3 пъти годишно, при други ежеседмични провокирани от различни алергени като прах, полени, плесени, домашни любимци, влага. Подходът при различните форми на заболяването е различен.
В ранна детска възраст съществува специфична форма на астма, която се нарича вирус индуцирана. Пристъпите на задух, кашлица, свиркащо дишане се отключват единствено от вирусни инфекции на горни дихателни пътища. Ако детето не носи ген за това заболяване, няма други съпътстващи алергични болести като алергичен ринит, атопичен дерматит, хранителна алергия, вероятността да „израсте“ астмата е много голяма. Това се случва на около 5-6 год. възраст при повечето деца. Разбира се, при някои от децата заболяването остава за цял живот. Единственото лечение, което променя болестта и влияе директно на имунната ни система е алергенната имунотерапия.

http://www.evtimova.com/StEvtimova_Medinfo08.pdf

 

2. Трябва ли детето ми (или аз) цял живот да се лекува с помпичка- кортикостероид?
– Освен инхалаторни кортикостероиди, съществуват и други групи медикаменти за контрол на болестта. Те се наричат левкотриенови антагонисти и са под формата на прахчета или дъвчащи таблетки при малките деца и таблетки за пиене при големите пациенти. Вирус индуцираната астма и астмата при физическо усилие (форми на астмата) се повлияват много добре от последните.
Там където е преценено необходимостта от лечение с инхалаторен кортикостероид, то трябва да бъде провеждано без страх ,до момента в който астмата премине в по-лека форма или ремисия и тогава може да се преоцени нуждата от продължително лечение с кортикостероид. Всеки пациент е строго индивуидуален и подходът към него трябва да бъде различен. Това е и смисълът на контролните прегледи при лекуващия алерголог на 3-4 месеца , за да се оцени тежестта на заболяването и да се премине стъпка „надолу“ или стъпка „нагоре“ спроред конкретния случай.

 

3. Трябва ли по време на пристъп да се включва анитибиотик?
– Пристъпите (затруднено , учестено, свиркащо дишане, задух, кашлица) се овладяват с включване на бързодействащ бронходилататор- Ventolin. Антибиотиците не лекуват пристъпа. Като се има предвид, че вирусните инфекции “ отключват “ пристъпа, а не бактериалните, то антибиотикът няма място при лечението на острия пристъп. Той се включва единствено при сигурни данни за бактериална инфекция или усложения с пневмония.

 

4. Трябва ли детето с астма да спортува?
– Да, трябва, но не със състезателен характер, където нивото на стрес е високо. Спортът е важен за всеки един човек. При деца с астма спортът осигурява отреагиране на стреса, поддържане на нормално тегло, допринася за нарастване на дихателните обеми.Наднорменото тегло е рисков фактор за по-тежко протичане на всяко едно заболяване включително и астмата. Най- неподходящ спорт за децата с астма е ски- бягането. Описана е и астма при плувци. Изборът на спорт трябва да бъде съобразен с желанието на детето и неговите особености. Когато е на закрито, важно е залата да бъде чиста, с модерни настилки и добре проветрена.
http://evtimova.com/obes_asth_atop.pdf

5. Трябва ли да избягваме определени храни?
– Макар и много рядко астматичните пристъпи могат да бъдат проява на хранителна алергия. Например винаги след консумация на краве мялко ,детето започва да кашля и да диша затруднено. В такъв случай трябва да се докаже чрез тест алергизиращата храна и тя да бъде изключена от менюто. По принцип децата и възрастните с бронхиална астма трябва да се хранят здравословно, да избягват храненето тип „fast food“, Mcdonalds. Менюто трябва да бъде богато на плодове и зеленчуцу( витамини и антиоксиданти, имуностимулатори) и източници на омега-3 киселини (риба, орехи, авокадо, ленено семе и др.)
http://evtimova.com/dieta_asth.pdf

 

АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

1. Детето ми има запушен нос, хърка, постоянно е с хрема- това алергия ли е?
– Алергичният ринит е доста често заболяване,. То може да протича под две основни форми: с почти постоянно запушен нос, гъст секрет, така наречените „блокери“ или със сърбеж,кихане, воднист секрет- „кихащи“. обсъждайки оплакванията при всеки отделен пациент трябва да се има предвид и заболявания като възпалена, оголемена трета сливица, изкривена носна преграда с хронична инфекция, синдром на неподвижните реснички и др. Доказването на алергия става единствено чрез кожно – алергично тестуване. Най- честите алергени са акарите в домашния прах, плесените, домашните любимци и полените.
http://www.evtimova.com/02.pdf

 

2.Може ли алергията да бъде диагностицирана при деца под 5год. възраст?

-Кожни тестове за доказване на алергията се извършват и при кърмачета, когата става въпрос за хранителна алергия. Няма възрастово ограничение за провеждането на кожното тестуване. След обстоен преглед и разговор с родителите се преценява нуждата от тест и подбора на съответните алергени.

 

3. Наследствен ли е алергичният ринит?

– Алергията се предава генетично , колкото повече членове от едно семейство са алергични, толкова е по-висок и риска децата да развият алергия:

> 15%, ако нито един от родителите не е алергичен

>40%, ако бащата или майката са алергични

>60%, ако бащата и майката са алергични

>75%, ако бащата, майката и още един член от семейството са алергични

Не е  задължително, обаче ,децата да са алергични към същите алергени, към които са алергични и техните родители.

 

УРТИКАРИЯ

1. От дълго време имам уртикария. Трябва ли да съм алергичен към нещо?

– При хроничната уртикария ( обрив  задържащ се повече от 6 седмици) алергията е само една от много възможни причини за болестта. 90% от пациентите си мислят, че имат алергия към храни или козметика. Всъщност ролята на хранителната алергия като причина за хроничната уртикария е 1-3 %. Понякога при възрастни пациенти хроничната уртикария се поддържа от редовен прием на противовъзпалителни средства като аспирин, фелоран, волтарен и др. Много честа е неясната (идиопатична) уртикария, при която не се открива подлежаща причина.

http://www.evtimova.com/wp-content/uploads/2009/10/urtikaria.pdf

 

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 

1. Детето ми има атопичен дерматит- значи ли това,че е алергично към нещо и към какво.

– Атопичният дерматит е вродено заболяване с нарушена бариерна функция на кожата, при което алергията не е задължителна. Колкото по-рано в живота започне и колкото по-тежко протича, толкова по-голяма е вероятността за развитие на хранителна алергия. Приблизително 1/3 от децата с атопичен дерматит имат хранителна алергия. Доказването й става чрез кожно-алергично тестуване за най-честите хранителни алергени- мляко, яйчен протеин, пилешко месо, телешко месо, соя, пшеница, фъстъци.

 

2. Каква трябва да бъде грижата за кожата?

– Предвид нарушената бариерна функция, атопичната кожа изисква използването на специално разработени козметични продукти за текуща грижа и профилактика. Препоръчително е да се използва нежна  почистваща основа без аромати, сапун и консерванти, адаптирана за чувствителна  кожа. Успокояващите и хидратиращи  кремове са широко използвани както за лечние, така и самостоятелно между периодите на влошавания. Tе предпазват, разреждат и ограничават периодите на влошаване, както и намaляват нуждата от използване на локални кортикостероиди. Като възстановяват бариерната функция на кожата тези грижи се борят с изсушването, предпазват от проникването на алергени и успокояват сърбежа. На пазара съществуват богат избор от медицинска козметика за атопична кожа.

 

3. Как се отразява слънцето на атопичната кожа?

– Слънцето обичайно подобрява симптомите на атопичния дерматит. Все пак, не излагайте дебе си или детето си  прекалено дълго на слънце и използвайте слънцезащитни средства преди това.

 

4.  Може ли детето ми да има контакт с домашен любимец, ако има атопичен дерматит?

– Не ограничавайте контакта на детето си с животни, но при доказана алергия, ограничете контакта.  За предпочитане е кучето , тъй като котката е два пъти по-силно алергизираща.

https://www.youtube.com/watch?v=XfMXuquv7fI&feature=youtu.be

 

ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ

1.Каква трябва да бъде диетата  за кърмачка на дете с алергия към протеините на краве мляко (АПКМ) ?

-Храненето трябва да бъде пълноценно с достатъчен прием на протеини от пилешки, пуешки , яйчен произход. Добре е да се избягва и телешко месо, тъй като има общи алергени с кравето мляко. Трябва да се изключат всички млечни продукти. Препоръчително е да се добавят и 1000мг. калций и витамин Д ежедневно в периода на кърменето.

 

2. Има ли риск от алергия към други храни и кои са те и кога да бъдат въведени ?

–  Втората по честота  хранителна алергия след алергия към протеините на краве мляко (АПКМ) е алергията към яйца. Съветваме тяхното въвеждане да става след 6- месечна възраст много внимателно с постепено нарастващи ежедневни дози и следене за странични реакции. Добре поносими са зеленчуковите и плодови пюрета. Алергията към глутен поради високата си честота също трябва да бъде предвидена и каша със съдържание на глутен също е добре да се дава късно – след първата година. Фрешове от цитрусови и мъхести плодове не се препоръчват през 1вата година от живота. По отношение на месата – трябва да се изключи телешкото месо, тъй като има общи алергени с кравето мляко. Ако детето понася яйца, спокойно могат да бъдат включени пуешко и пилешко месо в менюто. В обобщение добре е всяка нова храна да се въвежда плавно и внимателно и при възникнали съмнения да се правят тестове за уточняване на алергия.

Много честа е и алергията към ядки – фъстъци, орехи, лешници, които не се препоръчват в ранна детска възраст и поради задавяне с тях.

 

3. Трябва ли да бъде отложено от имунизации дете с хранителна алергия?

– Риск за алергична реакция при ваксиниране има не към самата ваксина, а към някои от съставките й. Ако детето има алергия към яйце , то ваксини ,които са отглеждани върху яйчни ембриони биха могли да предизвикат алергична реакция. Добре е преди извършване на такава ваксина да се направи тест за алергия към яйчен белтък и жълтък.Яйчен протеин се съдържа в по-големи количества във ваксините против жълта трескаи грип .Има изработен консенсус от българското дружество по алергология, в което подробно са разгледани тези проблеми. Повече подробности може да видите и на сайта

http://evtimova.com/vacc_allerg.pdf

 

4. Кои са най-честите хранителни алергии при възрастни?

– Най-честите хранителни алергени в зряла възраст са различни от тези в детската. Всъщност 80% от децата с алергия към протеините на краве мялко и яйце я израстват до пубертета. При възрастни  най-често алергията е за цял живот и е към риби и морски дарове (скариди, миди, стриди и др. черупчести и ракообразни); ядки (лешници и фъстъци); някои зеленчуци (морков, целина, домати, особено при хора  споленова алергия).

 

 

delightful amateur straight man masturbation.faptube