romi rain dominating in ffm with dani daniels. ghettotube babe is banged in doggie.

Анафилактичен шок

Думата „анафилаксия” е от гръцки произход и означава „обратна защита”,т.е. тялото реагира със свръхреакция към вредна субстанция,като включва множество органи и системи за справяне с „врага”. За да се реализира такава свръхмерна реакция,организмът трябва да се е срещал поне веднъж с алергена,като първата среща може да е останала неразпозната, поради липса на някакви клинични изяви. При тази първа среща със субстанцията(антиген),тялото се научава да го разпознава чрез образуване на антитела и при последваща експозиция тялото реагира чрез тази сложна реакция-антиген-антитяло.

Симптоми на анафилактичен(алергичен) шок:

Анафилаксията е сериозна и потенциално животозаплашваща реакция,която изисква бърза медикаментозна намеса за овладяването и .Започва в рамките на минути до часове след срещата на антиген-антитяло,като симптомите са от повече от един орган.Например наличието на обрив след консумацията на фъстък не е алергичен шок,но комбинацията  на обрив + затруднено дишане + повръщане е сигнал за започващ алергичен шок.Най-честите причини за алергичен шок при деца са храни,антибиотици и жилещи насекоми.

Типичните симптоми за алергичен шок включват:

  1. Кожа:сърбеж,зачервяване обриви и отоци по устни и език
  2. Бял дроб:учестено,шумно дишане;недостиг на въздух,посиняване
  3. Храносмилателна система:повръщане, коремна болка ,диария
  4. Сърдечно-съдова система: прилошаване,слабост, ниско кръвно налягане

Лечение на анафилактичен шок:

Животоспасяващото лечение е  прилагането на епинефрин.Разбира се преди това е важно да бъде разпознат започващия алергичен шок. Епинефринът съществува в готови форми които са безопасни и лесни за приложение от родители учители и самите деца,ако са достатъчно големи.Прилагат се мускулно във  външна част на бедрото, дори през дрехите.

При затруднения в дишането се използват и бронходилататори(вентолин).При изразен обрив и отоци  се прилагат кортикостероиди. Интравенозните вливания помагат да се възстанови кръвното налягане.След първоначалното справяне с шока децата е необходимо да останат под лекарско наблюдение поне 24 часа. Понякога в рамките на 24 часа може да се наблюдава повторна реакция,въпреки липсата на нова експозиция на алергена,т. н. бифазна реакция.

Как да се предпазим от алергичен шок:

  1. Да се избягват подозираните храни,медикаменти и жилещи насекоми е най-добрата профилактика (но не винаги е възможно).
  2. Да се обучат децата как да предпазват сами себе си и да се окуражават да носят гривни, предупреждаващи за наличието на алергия.
  3. Роднините, учители, приятелите и други в близко обкръжение трябва да бъдат наясно със заболяването не детето(например,че има хранителна алергия към яйце)
  4. Лекуващият алерголог трябва да е обяснил и предписал епинефрин (готови форми), които да придружават детето в училище, на гости при роднини, на лагери.Идеалният вариант е да имат няколко на различни места.
  5. Ако детето вече е получило епинефрин , то трябва да бъде транспортирано до спешно звено толкова бързо, колкото е възможно.

Comments are closed.

delightful amateur straight man masturbation.faptube