romi rain dominating in ffm with dani daniels. ghettotube babe is banged in doggie.

Алергия към никел

Алергията към никел  е една от най-широко разпространените  в целия свят. Веднъж появила се, тя има тенденция да продължава през целия живот. Честотата й варира между 4-13,1% в различните страни . Засягат се всички възрастови групи , по-честа е при жените ,като при тях алергизацията се осъществява предимно при контакт с бижута (обици, гривни, колиета), докато при мъжете  професионалният  контакт с никел води до алергизация.

Никелът широко се използва при направата на бижута, монети, метални бутони, слънчеви очила, ключове, кламери, бои, електрическа инсталация.

В някои от домакинските съдове (тенджери, тави, тигани)и  кранове на чешми също се съдържа високо съдържание на никел , което може директно да попадне в храната ни.

За съжаление, никел се съдържа и в хранителните продукти, предимно растителните . Средното количество  никел, което приемаме с обичайната диета е 300-600 µg дневно. Доказано е ,че растителните продукти съдържат по-голямо количество никел, в сравнение с животинските и това изцяло се определя от съдържанието му в почвата, което варира в различните региони и  страни. Ето и кои са „най- богатите” на никел храни:

Европа:

– инстантен чай (7.8-12 µg)

– печено солено кашу (4.1-4.7 µg)

– леща (1.6-2.3 µg)

– фасул (0.65-2.3 µg )

-житни продукти (0.17 µg)

– зеленолистни зеленчуци (0.11 µg)

– картофи (0.10 µg)

-други зеленчуци (0.09 µg)

-пресни плодове (0.03µg)

В Корейско проучване най-високо съдържание на никел се е установило в зеления пакетиран чай, следван от  черен чай, шоколад, пшенично брашно.

Високи нива на никел са установени и в нахут, соя, сушени плодове, консервирани храни, сода за хляб, желатин, червен фасул и др.бобови .

Как се проява алергията към никел

Най-често  на никел реагира кожата с прояви на характерни места- деколте, уши, гривнени повърхности ,долна част на корема, в зависимост от контакта с различни бижута, колани, токи. Могат да бъдат засегнати дланите при професионален контакт и стъпалата. Оплакванията включват зачервяване, сърбеж,ситен, надигнат с малки мехурчета обрив; понякога и пигментация и следи от разчесване. Напоследък се установява връзка между синдрома на раздразнените черва и алергията към никел. Синдрома на раздразнените черва протича с хронична коремна болка или дискомфорт , ускорена перисталтика ,газове. При алергични към никел хора, приемът му  с храната никел може да провокира симптоми от страна на храносмилателната система подобни на горе описаните, едновременно с типичните кожни лезии.

Диагнозата на алергията към никел се поставя чрез внимателно снета история на заболяването и връзката на оплакванията с определен контакт и прием на храни, понякога трудно установими.  Едновременното наличие на кожни промени и оплаквания от храносмилателната система насочват към тази диагноза. Патч-тестовете (със залепване на  метала на гърба) доказват алергизацията към него.

Лечението на кожните прояви включва локални кортикостероиди, компреси с разреден оцет, емолиенти и медицински продукти за измиване и поддръжка на кожата.

За лечението на алергия към никел е важно не само ограничаването на контакта с никел съдържащи повърхности, но и преминаване на диета с ниско съдържание на никел. Тя подобрява системните прояви от страна на храносмилателната система.

Пациентите с високостепенна алергизация към никел изключват от диетичния си режим обработени, консервирани храни, както и изброените по-горе житни, бобови и зеленолистни зеленчуци.

Comments are closed.

delightful amateur straight man masturbation.faptube