romi rain dominating in ffm with dani daniels. ghettotube babe is banged in doggie.

„Студова алергия” или алергиите през зимата

Зимата със своите нисни температури,комбинирани с висока влажност навън и сухота на въздуха  в помещенията, поставя на изпитание много от хората,които имат алергични заболявания. По различни причини студът може да влоши атопичния дерматит; може да бъде причина за астматични пристъпи при хората с бронхиална астма(БА); може да влоши протичането на алергичния ринит; а съществува и специфично заболяване, което се нарича студова уртикария.

Всъщност, ако трябва да говорим за студова алергия в тесния смисъл на думата, то бихме имали предвид точно последното заболяване- студовата уртикария. За повечето хора понятието „студова алергия” включва доста различни и несвързани помежду си оплаквания като например -посиняване на пръстите при излагане на студ,така наречените перниони, което не е алергична реакция,но със сигурност е неприятно състояние консултирано обикновено от дерматолози. За други пациенти студовата алергия се дефинира като внезапно потичане на воднист секрет  от носа при рязка смяна на температура от топло на студено. Това също не е алергична реакция, а една нормална реакция към студ, тъй като рецепторите в носната лигавица се дразнят от ниските температури и предизвикват отделяне на воднист секрет. Ако обаче, пациентът има установен алергичен ринит, който е обострен през зимния сезон от акари и плесени, то честото излагане на ниски температури със сигурност ще влоши това заболяване.

Хората,които страдат от БА често правят пристъпи при излагане на ниски температури  и/или висока влажност- комбинацията студ + мъгла е почти сигурна за провокиране на астматичен пристъп. Ако към тях се добави и физическо усилие, както е при скиорите и ски-бегачите, това може да е причина да се развие БА. Известен факт е ,че сред ски-бегачите честотата на БА е над 20%.

Атопичния дерматит ,който е по-характерен за детската възраст и е вродено заболяване, също се влошава в този сезон. Излагането на ниски температури води до свиване на кръвоносните съдове, по-лошо  „хранене” на кожата и влошаване на и без това наличната сухота и сърбеж при атопичния дерматит.  От друга страна, през зимата прекарваме по- дълго време  в закрити пространства, с повече дрехи и при по-продължителен контакт с акарите в дома, към които част от децата с атопичен дерматит са алергизирани .  Тези фактори  също са причина за влошаване на атопичния дерматит.  Обикновено при децата между 2-5 годишна възраст обривите обхващат  характерни места – лакетните повърхност, задколенните ямки, вратле и др. по-чувствителни зони. Водещото оплакване е силен сърбеж,който прави децата раздразнителни и  неспокойни; сухота на кожата; ситни пъпчици, а когато кожата се разрани  от неистово разчесване , това е входна врата за бактериални и гъбични инфекции.

Стигаме до истинската”студова алергия” ,каквато е студовата уртикария.  Тя има известно генетично предразположение, но не така изразено както при станалите алергични заболявания. Среща се по-често при млади жени и е част от така наречената хронична физикална уртикария, т.е. уртикария предизвикана от определни физикални фактори (студ,топлина, натиск, триене) . Проявява се със силно сърбящ, надигнат обрив като ужилване от коприва (уртика) и/или оток, след престой на нисни температури  и след  влизане в топло помещение по откритите части на тялото- лице, ръце, уши или тези, които са по-малко защитени от студ – вътрешна част на бедрата при жени с къси поли.  Прагът, който предизвиква студовата уртикария е различен за различните пациенти, някои реагират на спадане на температурата около 20° , а други при 4-5°. Интензивността на обрива също е различна при различните пациенти. Освен ниската температура,  студовата уртикария може да се провокира от силен вятър, влага, плуване в студен басейн, хладен душ, дори консумиране на много студени напитки.

В болшинството  от случаите това заболяване не е животозаплашващо, но при  попадане в ледени води , обривът може да бъде толкова тежък, че да доведе до рухване на кръвното налягане- алергичен шок.

Диагнозата на студовата уртикария се поставя по типичната анамнеза  за повтарящи се обриви през този сезон, провокирани от ниски температури. В кабинета на алерголога тази болест се доказва по много прост и удобен начин. Поставя се бучка лед за около 5 мин. на предмишницата на дясна ръка, като след свалянето й и при повторно затопляне на кожата, там се появяват типичните уртики.

Какво трябва да бъде поведението  при тези пациенти. За съжаление, няма начин , който да предотврати разрушаването на определени клетки, наречени мастоцити, под влиянието на студа.  Тези пациенти трябва да се погрижат да намалят контакта си с изброените фактори- студ, влага, силен вятър , студен душ и т.н.,доколкото е възможно ,разбира се.  Носенето на топли ръкавици, шапки, шалове , термобельо и др.решава  част от проблема. Основни средства за лечение на студовата уртикария са антихистамините. Според съвременния европейски  консенсус  за лечение на хроничната уртикария се препоръчват антихистамини от новата генерация, които са с почти липсващи странични ефекти, за разлика от старите; могат да се приемат продължително време-  в случая цяла зима и дозата може да се повишава 4-кратно над обичайната.  Рационалното хранене с прием на плодове и зеленчуци, осигуряващи витамини и от групата А,С,Е,  подпомага по-лекото й протичане .  Медицинската  козметика има специално разработени формули за тези пациенти. Могат да се използват и натурални масла богати на витамини като студенопресован висококачествен  зехтин, бадемово, арганово олио  и др.

 

 

Comments are closed.

delightful amateur straight man masturbation.faptube