Алергия към дървесни ядки

Алергията към дървесни ядки (лешник,бадем,орех, кашу, шамфъстък и др.) засяга 1% от населението, но за сметка на това е една от най-честите причини за тежка, системна, животозаплашваща реакция- алергичен шок. Обикновено тази алергия е за цял живот- само 10% я израстват. Поради сходните молекули, често се среща кръстосана алергична реакция към няколко различни вида ядки от групата, включително и към фъстък, въпреки че той не принадлежи към дървесните ядки, а по-скоро към семейството на бобовите.

Ето и пълния списък на използваните у нас дървесни ядки, включително и новопоявилите се напоследък на пазара:

 1. Лешник
 2. Бадем
 3. Орех
 4. Кашу
 5. Шам-фъстък
 6. Бразилски орех
 7. Жълъд
 8. Кестен
 9. Индийски орех
 10. Ядка гинко
 11. Личи
 12. Макадамия
 13. Пекан
 14. Кедрови ядки
 15. Ядки от ший

 

Ако сте алергични към ядки, то :

1.Четете състава на всички храни, които не са приготвени в дома
2. Посещението на китайски, тайландски, индийски ресторанти крие риск за „скрита” консумация на тези ядки, тъй като са често използвани в кухнята им.

3.Не поръчвайте ястия в състава, на които обичайно влизат ядки. Понякога те могат да бъдат отстранени от чинията,но това не намалява риска за алергична реакция.

4.Ако вече е преживяна тежка алергична реакция, винаги трябва да носите в себе си животоспасяващата ампула адреналин или готова писалка с нея,която при започващ алергичен шок се прилага веднага мускулно.

5.Имайте предвид и неочаквани източници на ядки, каквито са :
– овесени ядки,
– крекери
– бисквити
– бонбони
– шоколади
– енергийни барчета

-храна за домашни любимци
– ароматизирани кафета
– замразени десерти
– маринати
– сосове за барбекю
– хранителни добавки
– медикаменти
– колбаси (мортадела)

-марципан

-семена за птици

 

 1. Олията от ядки също могат да предизвикат реакция.Използването им в нехранителни продукти –шампоани,маски за коса ,лосиони за тяло – може да крие риск от алергизиране ,но не при всички и не е достатъчно проучено.

Comments are closed.