Archive for септември, 2016

Хронична кашлица

Хроничната кашлица се дефинира като кашлица, която продължава повече от 3 седмици. Тя няма нищо общо с кашлицата по време на „настинка”. Повече от 90% от случаите се дължат на 5 най-чести причини:

 1. Тютюнопушене
 2. Задно назално стичане
 3. Бронхиална астма
 4. Гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)
 5. Хроничен бронхит

 

Въпреки че, повечето пациенти с хронична кашлица имат една причина за нея, то при всеки четвърти в поддържането й участват няколко фактора.

„Алерголозите са най-честите специалисти , към които се обръщат пациенти с хронична кашлица ,поради нашия по-цялостен подход към проблема” казва dr.Bob Lanier, MD, изпълнителен директор  на American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI).

„ Ние гледаме на проблема като на пъзел и се опитваме да сложим всички парченца заедно. Понякога намираме решения, които други специалисти не са имали предвид.”

Една от най-честите причини хората да имат продължителна кашлица е ГЕР – с или без изгаряща болка в гърдите. „ Парещата” болка при езофагита се дължи на връщането на стомашно съдържимо към гърлото и ако то достигне до гласните връзки, може да отключи кашлица.

„ Алергиите определено могат да бъдат причина за хронична кашлица. Те предизвикват  оток и секрет , когато синусите са запушени от алергично възпаление . Същото се случва и при инфекции на синусите.” казва dr. Bob Lanier

„Лошо контролираната астма също поддържа кашлицата. Алергологът  създава персонализиран план , който включва подробна история на заболяването, подходящи кръвни изследвания, понякога рентгенография. В крайна сметка , хронична кашлица се уточнява и лекува”

Източник: American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI)

Алергия към анестетици

Алергичните реакции по време на обща анестезия не са чести, но пък често прогресират до животозаплашващ алергичен шок и независимо от възможността за бърза реакция, смъртността от тях е висока. Поради факта, че за кратък период от време се използват много медикаменти и др.субстанции, е доста трудно да се определи медикамента предизвикал анафилактичната реакция.

Невромускулните блокери , антибиотиците и латексът са най-честите причини за свързаните с анестезията алергични реакции.

Всички пациенти с преживяна анафилактична реакция по време на анестезия трябва да бъдат консултирани с алерголог и да бъде уточнен причинителят й.

Алергологичното изследване  включва подробно снета анамнеза с наличен запис на използваните медикаменти по време на оперативната интервенция; кожно-алергично тестуване; определяне на специфични IgE антитела в кръвта лабораторно (там, където е възможно, напр. бета-лактамни антибиотици) и предоперативна подготовка с нзначаване на съответни медикаменти преди следваща операция.

Недоимък на витамин Д и тежест на бронхиалната астма

Недоимъкът на вит.Д се превръща в епидемия през последните десетилетия. Както споделя Len Horovitz, MD, of Lenox Hill Hospital in New York City „ Всеки има нужда от добавка на вит,Д,освен ако не е лесничей  или професионален тенисист”.

Липсата на вит.Д води до неприятни последствия като автоимунни заболявания, някои видове рак и др. Отдавна се коментира връзката между вит.Д и алергичните заболявания, както за профилактика, така и за намаляване тежестта на протичането им.

На конгреса на Европейската респираторна общност в Лондон в началото на септември се изнесоха данни,че добавката на вит. Д при пациенти с бронхиална астма намалява честотата и тежестта на пристъпите.

Вит.Д намалява тежестта на бронхиалната астма и нуждата от посещения в спешни звена и необходимост от лечение с кортикостероидни таблетки.

Ниските нива на вит.Д в кръвта се свързват с увеличен риск от тежки астматични пристъпи,както при деца, така и при възрастни.

През есенно-зимния сезон, при доказани ниски серумни нива на вит.Д, добавянето му е задължително при пациенти с бронхиална астма за намаляване на тежестта й.

Алергия към дървесни ядки

Алергията към дървесни ядки (лешник,бадем,орех, кашу, шамфъстък и др.) засяга 1% от населението, но за сметка на това е една от най-честите причини за тежка, системна, животозаплашваща реакция- алергичен шок. Обикновено тази алергия е за цял живот- само 10% я израстват. Поради сходните молекули, често се среща кръстосана алергична реакция към няколко различни вида ядки от групата, включително и към фъстък, въпреки че той не принадлежи към дървесните ядки, а по-скоро към семейството на бобовите.

Ето и пълния списък на използваните у нас дървесни ядки, включително и новопоявилите се напоследък на пазара:

 1. Лешник
 2. Бадем
 3. Орех
 4. Кашу
 5. Шам-фъстък
 6. Бразилски орех
 7. Жълъд
 8. Кестен
 9. Индийски орех
 10. Ядка гинко
 11. Личи
 12. Макадамия
 13. Пекан
 14. Кедрови ядки
 15. Ядки от ший

 

Ако сте алергични към ядки, то :

1.Четете състава на всички храни, които не са приготвени в дома
2. Посещението на китайски, тайландски, индийски ресторанти крие риск за „скрита” консумация на тези ядки, тъй като са често използвани в кухнята им.

3.Не поръчвайте ястия в състава, на които обичайно влизат ядки. Понякога те могат да бъдат отстранени от чинията,но това не намалява риска за алергична реакция.

4.Ако вече е преживяна тежка алергична реакция, винаги трябва да носите в себе си животоспасяващата ампула адреналин или готова писалка с нея,която при започващ алергичен шок се прилага веднага мускулно.

5.Имайте предвид и неочаквани източници на ядки, каквито са :
– овесени ядки,
– крекери
– бисквити
– бонбони
– шоколади
– енергийни барчета

-храна за домашни любимци
– ароматизирани кафета
– замразени десерти
– маринати
– сосове за барбекю
– хранителни добавки
– медикаменти
– колбаси (мортадела)

-марципан

-семена за птици

 

 1. Олията от ядки също могат да предизвикат реакция.Използването им в нехранителни продукти –шампоани,маски за коса ,лосиони за тяло – може да крие риск от алергизиране ,но не при всички и не е достатъчно проучено.