Archive for юни, 2016

Алергии към змии

Влечугите, включително и змиите, от алергологична гледна точка са едни от най-предпочитаните домашни любимци 🙂 тъй като те рядко предизвикват алергична реакция- липсват косми, пърхот. Освен игуана и гущери, алергичните пациенти биха могли да отглеждат малки безвредни змии в дома си.

Изключително рядко е описана алергия към протеин, съдържащ се в люспите на змията. Ако змията се движи свободно из дома или двора, тя пренася  различни продукти и алергени от околната среда с люспите.

Змиите в голямата си част се хранят с гризачи, като често, за да умъртвят жертвата си се усукват около нея. Хора, които са алергични към гризачи могат да проявят „алергична реакция към змия“, която е била в контакт с гризач.

Змийската отрова е с много голям токсичен потенциал като предизвиква сърдечно-съдови проблеми. Рядко се среща алергичен шок при ухапване от змия. Разликата между двете състояния- токсична и алергична реакция е трудно различима, като в случаите, в които става въпрос за алергичен шок , сътоянието може да се влоши мълниеносно и да доведе до смърт. Обикновено това се случва при хора , които вече са били ухапвани от змия, тъй като организмът трябва да изработи антитела към змийската отрова и при повторен контакт  с нея имунната ни система да реагира бурно.

Хора , които са алергични към пчели и оси или имат вече преживяна тежка системна реакция при ужилване от тях, са с повишен риск.  Поради сходството в молекулите на змийската и пчелната(на осата)  отрова дори и при първо ухапване от змия ,тези индивиди могат да преживеят животозаплашваща алергична реакция- алергичен шок.