Archive for март, 2016

9 важни неща ,които трябва да знаем при използването на инхалаторните устройства при лечение на Бронхиална астма

Съвременното лечение на Бронхиалната астма(БА) се извършва с инхалаторни устройства като целта е медикаментът да попадне директно върху дихателните пътища и по-бързо и с по-малко странични ефекти да свърши „работата си „. Обикновено всеки пациент има 2 инхалаторни устройства- едно за поддържащо лечение и друго ,което се включва при спешност по време на пристъп (влошаване на астмата). Спешните устройства обикновено имат син цвят – Вентолин, Салбутамол, Бутоастма и др. Ето какво трябва да имате предвид:

 1. Трябва да сте нясно кое устройство за какво е предназначено
 2. Винаги носете спешната помпичка (синя) със себе си – Никога не сме сигурни кога ще последва следващият пристъп и колко тежък ще е той. Това може да се случи в училище, на работната среда, по време на пътуване и трябва да сме подготвени за спряване с пристъпа
 3. Проверявайте срока на годност – Звучи много логично, но понякога устройството стои в чекмедже или на дъното на спортен сак и др, така че  може да сме изпуснали изтичането на срока
 4. Обикновено спешните помпи са модел, който изисква задължително разклащане преди употреба
 5. Изполвайте „спейсър“ или помощно устройство при инхалация .Това е нужно по две причини:
  – ако не сте сигурни в техниката на инхалиране
  – за профилактика на гъбички в устаната кухина, които се получават при дългосрочно лечение с инхалаторни кортикостероиди(ИКС)
 6.  След инхалация на ИКС не забравяйте гаргара със сода бикарбонат (1ч.л. в 1ч.ч. вода- разбърква се, прави се гаргара за профилактика на гъбични инфекции)
 7. Изполвайте редовно основната инхалаторна терапия – Това ,че нямата пристъп в продължение на няколко месеца,  не означава ,че болестта е „победена“ завинаги. Прекъсването на лечението или пропускане на дози, може да влоши заболяването. Ако имате собствен ВЕД-метър (уред за контролиране на астмата вкъщи) и стойностите са влошени, въпреки редовно лечение, трябва да се видите с лекуващия Ви алерголог
 8. При тежки пристъпи спешната помпа може да се окаже недостатъчна, затова е нужно винаги да разполата с таблетки кортикостероид или адреналин (инжекторна форма), които могат да се окажат животоспасяващи.
 9. Не пропускайте срещите с лекуващия алерголог – Все още от астма загиват твърде много хора. Понякога може да си мислите, че всичко е под контрол , но да пропускате някои дребни влошавания, както и неправилно да инхалирате назначените инхалаторни устройства.Регулярните консултации ще спомогнат за пълното контролиране на това заболяване.

Започват ли алергиите още вътреутробно?

Сложното взаимодействие между гените предразполагащи към развитие на алергични заболявания и факторите от околната среда по време на бременността  определя риска от тези заболявания. Все повече данни подкрепят тезата, че алергиите започват още вътреутробно.

 

1. Стрес след 15-ти ден – увеличена е реактивността на дихателните пътища и алергично възпаление.
2. Начин на раждане – секциото увеличава риска от алергии, поради различната бактериална флора в червата.
3. Преждевременно раждане – увеличен риск от вирене и астма през детството.
4. Сезон на раждане – есен и зима – по-висок риск от алергични заболявания, включително хранителна алергия (вит.Д, ултравиолетова експозиция); пролет – по-висок риск от поленова алергия. Сезонът е свързан с риск от инфекции; сезонни вариации в храненето.
5. Хранене на бременната:

– Гладът и ниският прием на протеини увеличава риска от астма.

– Приемът на омега-3 мастни киселини (риби) намалява риска от алергични заболявания, атопия, свирене, особено сред децата, които не са кърмени.

– В проучване се доказва, че консумацията на черупчести (скариди,раци ) увеличава риска от свирене и  екзема.

–  Специфични храни като ферментирала соя (нато ,мисо) намалява риска от екзема до 6 месечна възраст. Този протективен ефект се свързва се с микроорганизъм необходим за ферментирането.

– Фолати – др. важно хранително вещество необходимо за ранното развитие. Ниското им ниво увеличава риска от астма към 3 год. възраст. Високите фолати намаляват риска от алергии, атопия и свирене и ниско ниво на IgE. (Източници на фолати са тъмнозеленолистните зеленчуци като спанак, маруля, магданоз, копър, зеле, броколо, цвекло и др.)

.        Селен – ниското му  ниво, особено в ранната бременност увеличава риска от свирене и астма  към 2 год. възраст.

·         Вит.К-ниско ниво – увеличава риска от астма

·         Вит.А и Е – ниско ниво -увеличават риска от алергичен ринит

·         Вир.C- високото му ниво – намалява риска от алергични заболявания и свирене

·         Вир.D и E- влияят върху развитието на епителните клетки в белия дроб на плода, ниското ниво-увеличен риск от астма към 10 год.възраст

·         Прием на про-и пребиотици по време на бременността и кърменете намалява риска от развитие на атопичен дерматит

.         Средиземноморската диета  е най-подходящата за бременни – намалява риска от развитие на алергии и астма
6.      Медикаменти :

·         употребата на парацетамол в късна бременност се свързва с висок риск от: астма, свирене и по-високо ниво на IgEВ проучване при > от половин милион бременни в Швеция се установява, че употребата на медикаменти потискащи стомашната киселинност- антиацидни по време на бременността увеличават риска от астма

–          Експозицията на фермерски прах,който съдържа специфични алергени, микроорганизми и паразити, както по време на бременността, така и след раждането намалява риск от развитие на алергични заболявания.

–          Заболявания на бъбреците и отделителната система по време на бременността  увеличават риска от астма преди 6год.възраст (антибиотична употреба, а не самата инфекция)
7.      Замърсители на въздуха,  химикали

–          Високо ниво на азотен двуокис, и частици над 2.5 µm увеличават риска от астма

–          Висок Бисфенол А –увеличава риска от астма и белодробни инфекции през детството