Archive for февруари, 2016

„Странични ефекти” на козметичните продукти

Много съставки използвани в козметичната индустрията могат да раздразнят кожата или да предизвикат алергична реакция:

 • Аромати- общ причинител на кожно раздразнение и алергия
 • Метилпарабени- козметични консерванти , които често предизвикват алергия
 • Ретиноидна киселина- „анти-ейдж” съставка, която дразни кожата
 • Алфа-хидрокси киселина – спомага ексфолирането на кожата, което може да я възпали
 • Салицилова киселина – друг ексфолиант, който също предизвиква раздразнение
 • Ланолин- естествено масло с восъчна консистенция, извлечено от овча вълна, може да предизвика алергия

Раздразнената кожа е болезнена, суха, „горяща” и изключително чувствителна непосредствено след използвания продукт. Докато при алергичната реакция, водещ е сърбежът. Тежките кожни реакции може да приличат на алергия, но за разлика от тях се случват само на повърхността на кожата. Алергиите отключват мощен имунен отговор, който може да протече с няколко тласъка (дори години).

Хората с чувствителна кожа трябва да подбират продукти без парфюми, аромати и други рискови съставки.

Не всички натурални продукти са безопасни. Винаги , когато прочетем на етикета „био”, това ни звучи по-сигурно и качествено, но много хора са алергични към растенията, маслата, ядките и дърветата използвани в тях.

Алкохолни напитки, които съдържат алергени

За да намалим риска от възможна реакция след консумация на алкохолни напитки, Ви предлагаме списък с най-популярните , които съдържат хранителни алергени. Имайте предвид, че списъкът не е завършен и по всяко време може да се допълват нови вкусове и формули. Ако не сте сигурни за съставките, препоръчително е да се въздържате от консумацията точно на тази напитка.

Бира и малцови напитки (може да съдържат пшеница и ядки)

В повечето случаи се прави от пшеница и ечемик и съдържа глутен, но също така за овкусяване се смесват различни продукти като фъстъци, бадеми,орехи, пеканов орех и лешници. Бъдете внимателни с „овкусените” бири, както и с тъмното пиво и светлата английска бира, които може да съдържат ядкови следи.

 

Вина (може да съдържат сулфити, яйца,мляко, риба)

Обикновено бялото и червеното вино съдържат сулфити, но на пазара има и безсулфитни такива. Много винари използват на финалния етап от производството яйца,мляко или риба. Тези алергени обаче, няма да бъдат опоменати на етикета, тъй като дори и виното да е било в контакт с тях, те са премахнати от крайния продукт.

 

Медовина (може да съдържа ядки)

Обичайно тя се прави от мед. Подобно на бирата обаче, бъдете внимателни с различните й варианти, които може да съдържат подправки и ядки.

 

Саке ( може да съдържа сулфити)

Сакето главно се прави от ориз, но може да съдържа и сулфити. Съществува специален вид плесен,коджи, която се използва вместо мая, за да ускори ферментацията.

 

Вермут (може да съдържа сулфити и ядки)

Вермутът е ароматизирано вино, обогатено с растения и дървесни части като корени, кора на дърво, цветове, семена, треви,билки и подправки или ядки и други алергени. Важно е да се знае ,въпреки че виното е вермут, често се използва при приготвянето на мартини.

 

 

Водка (може да съдържа пшеница, соя, ядки)

Водката се прави от ръж, пшеница, ечемик, семена като сорго (тропическо житно растение), царевица и картофи. Използват се също меласа, соя, грозде, ориз и захарно цвекло. Популярни са и ароматните водки, обогатени с аромат на фъстъци и други ядки.

 

Уиски/Скоч/Уиски от ръж/Бърбън (може да съдържа пшеница, царевица,фъстък, ядки)

Уискито е вид дестилирана алкохолна напитка направена от ферментирала зърнена каша, което отлежава в дървени бъчви. В зависимост от страната производител може да се причисли към скоч ( Шотландия),уиски от ръж (Канада) или бърбън (Америка). Може да съдържа ечемик, пшеница, ръж или царевица, а за допълнителен вкус на някои се прибавя карамел и различни подправки. Някои видове, като Ирландското, съдържат бадеми и фъстъци.

 

Ром (може да съдържа млечни продукти и ядки)

Ромът се прави от вторични продукти от захарна тръстика , като меласа или директно от сокът на захарната тръстика и отлежава в дъбови бъчви. Може да бъде овкусен с ядки или фъстъци, а някои съдържат сметана и мляко.

 

Други ликьори

– Амарето (бадеми)

– Франджелико(лешници)

-Бейлис ( млечни продукти)

– Амарула (млечни продукти)

 

Повечето коктейлни напитки са гарнирани с череши мараскино, които могат да бъдат овкусени с натурален или бадемов екстракт.

В баровете, където коктейлните шейкъри се използват за приготвянето на различни напитки, е възможно в даден коктейл да попаднат съставки от друг, които дори не подозираме.

Свети Валентин и алергиите

Наближава един много мил и чаровен празник- Денят на влюбените 🙂

Ако вашият любим/а са алергични към някоя храна, то около 16 часа преди срещата и целувката с него/нея не бива да консумирате тези храни, тъй като дори и минимални остатъци могат да предизвикат алергична реакция- оток, зачервяване,сърбеж на устните и устната кухина, а понякога и по-тежка. Най-често това се случва след консумация на ядки (фъстък, бадем, орех).

Ако любимият/а има бронхиална астма или алергичен ринит, то силният аромат и полените от някои цветя могат да влошат тези заболявания. Силният парфюм, с който отивате на среща или бихте подарили, също може да ги влоши.

Неподходящ подарък биха били и милите плюшени мечета със сърчица, тъй като в тях ще се задържат акари и прах, спори на плесени, а не бихте искали това да влоши комфорта на партньора ви.

При избора на бижу трябва да сте сигурен , че любимата ви няма контактна алергия (най-често към никел).

Кутия шоколадови бонбони също не е добра идея за хората с алергии. А да не говорим за сладки животинки като зайче, хамстер и кученце.

Много усложнихме нещата, но това е реалността за хората с алергии и техните близки. Весел празник ! 🙂

Висока температура и как да се справим с нея

Високата температура е може би най-честата причина за безпокойствие на родителите и търсене на спешна помощ. Всъщност толкова ли е страшна повишената темпeraтура?

Покачването на температурата е защитна и необходима реакция на имунната ни система, отговор срещу „нашественика”.Най-често той е от вирусен ,бактериален, гъбичен и др. произход.

За нормална се приема температура от 36 до 37.2 които могат да варират с 0,6-1 C при различните деца , както и в различните часове; най-ниска е в сутрешните часове, най-висока в следобедните.

Повишена температура наричаме всяко покачване над нормалните стойности (кожна над 37,2 градуса, ректална над 37,5 C)

Повишената температура условно се разделя на :

 • лека (субфебрилна) – до 38 градуса
 • умерена  (фебрилна)- до 39 градуса
 • висока – до 40 градуса
 • много висока – над 40 градуса

Колкото и да е странно от повишената температура има и ползи:

 • тъй като детето е сънливо, т.е. с намалена физическа активност,то пести енергия и така ускорява оздравителния процес;
 • сънливостта e причина и за увеличен праг на болка;
 • умереното й покачване потиска растежа на микроорганизмите;
 • високата температура е нужна на имунната ни система ,за да работи адекватно и да синтезира някои от естествените си вещества за справяне с „нашествениците”

Високата температура е различна от хипертермията ,при която температурата на тялото също се повишава , следствие на външни фактори, обикновено дехидратация след прегряване.

          Кога високата температура е притеснителна и изисква консултация с лекар

Всяко дете под 3-месечна възраст , с температура над 38 C с продължителност от 72 ч. трябва да се прегледа от лекар .

Деца с висока температура трябва да бъдат под наблюдение и при поява на други тревожни симптоми като: –         главоболие , схванат врат, сънливост(менингит);-         втрисане , парене ,често и болезнено уриниране (инфекция            на пикочните пътища) ;-         недостиг на въздух,затруднено дишане, пъшкане, кашлица (пневмония ) ;-         гърч,загуба на съзнание ;-         многократно повръщане , тежка диария или други признаци на тежко заболяване, задължително е лекарска намеса              Усложненията на много висока и продължителна температура са : гърч, халюцинации и дехидратация; сърдечна и дихателна недостатъчност; нарушение в кръвообращението в бъбреците ,черния дроб и мозъка.            Тъй като високата температура е симптом на много заболявания, важно е бързо да се открие причината за нея чрез съответни изследвания, за да се започне възможно най-рано необходимото лечение на заболяването,причина за покачване на температурата.   Няма безпричинна температура!

 

                                               Кога трябва да започне лечението й ?

При стойности под 38 градуса (субфебрилна температура) не се налага лечение. Даването на антипиретици , дори би възпрепятствало имунната ни система да си свърши работата.             При температура над 38C се прилагат физикални и медикаментозни средства,за да облекчим състоянието на детето и да предотвратим описаните усложнения не фебрилитета.             Физикалните методи включват: – хладни мокри компреси на челото, тила, китките и прасците като всички останали части на тялото бъдат покрити- хладен душ или вана; децата не трябва да се обтриват или къпят със студена вода. Това може рязко да понижи температурата и да доведе до треперене, което отново да я покачи. – оводняването е изключително важно, тъй като поради високата температура ,обилното изпотяване и учестеното дишане, се губят значително количество течности. Принципът е да се приемат течност често по малко-например фрешове, подсладен чай и др., но не и само вода, защото в нея липсват електролити и глюкоза ,важни за оздравителния процес.

Температура над 40C е притеснителна и изисква спешно лечение!

 

         Какви антипиретици могат да се изполват при фебрилитет при децата

 

Препоръчва се лекарства за понижаване на температурата (антипиретици) да се прилагат при температура над 38C градуса, измерена аксиларно и 38,5C- ректално и влошено общо състояние. Парацетамолът  е медикаментът , показан при бебета и деца  в съответната доза според телесното тегло- 10- 15 мг/кг на всеки 6 часа, до 60 мг/кг/дневно максимално. Продължителната употреба на парацетамол и предозирането му може да доведе до тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната недостатъчност. Като алерголог не мога да не спомена и риска от обриви и отоци при изполването на всички медикаменти от тази група. Всъщност лекарства като парацетамол, ибупрофен и метамизол и др. , наречени Нестероидни противовъзпалителни средства са най-честата причина за уртикария и отоци. А при деца с бронхиална астма могат да засилят пристъпа.
Не се препоръчва комбинирането на различни антипиретици за един прием. Ефектът от лечението проличава минимум 1 час след приема на медикаментите. Редовното даване на антипиретици може да маскира влошаването на състоянието и да забави поставянето на точна диагноза.

Ето и дозировка на най-често използваните антипиретици:

 

Активна     съставка Медикамент Възраст/кг. Дозировка/възраст
Парацетамол

От 38°C до 38,5°C

10-15мг/кг.т.

на 4 приема/24ч.

Панадол сироп 3м.-12г./4-42кг. 2-3 мес.-4по 2,5 мл

3-6 мес-4по 2,5 мл

6-24 мес-4 по 5 мл

2-4 год.-5 по 7.5мл

4-6 год.-5 по 10 мл

Ефералган сироп 1м.-12м./4кг-32кг. <1г.-3-4 по 1 ч.л.

1-3г.-3 -4 по 2 ч.л.

>3г.-3-4 по 3ч.л.

Калпол сироп 3м.-12г. 3-11 мес-4по2.5мл

12-23 мес-4по5мл

2-3 год-4по7.5мл

4-5 год-4по10мл

Парацетамакс кидс сироп 3м.-12г.          3-6 мес-4по2.5мл

6 мес-1 г-4по 3.5мл

1-3 г-4по5мл

3-5 години-4по7.5мл

5-7 години-4по10мл

Ибупрофен

От 38,5°C до 39°C

10-15мг./кг.т.

на 4приема/24ч.

Нурофен /сироп 3м.-12г./ над 5кг.  

3 до 6 мес-3по2.5мл

6 до 12 мес-4по2.5мл

1 до 3 г-3по5мл

4 до 6 г-3по7.5мл

7 до 9 г-3по10мл

Метамизол

над 39°C

по1капка/кг.т.

на4приема/24ч.

Хексалгин капки

Аналгин капки

3м.-12г./ над 5кг. 3-11 мес-3-4по2-4капки

1-3 г.-3по3-10капки

4-6 г.-5по5-15капки

7-9 г.-3по8-20капки

 

Свещичките се прилагат когато температурата е много висока, нощем или при повръщане и труден прием на сиропната форма.

Аспирин (Ацетизал,Упсарин) не се дава на деца под 12г. възраст и тегло под 30кг., поради риск от нежелани реакции.

 

Заключение!

 • Високата температура е необходима и донякъде полезна реакция на организма за справяне с „нашественика”
 • Винаги трябва да сме наясно каква е причината за нея
 • Не започвайте лечение при температура под 38 C
 • Не комбинирайте и не превишавайте дозата на антипиретиците
 • Оводнявайте детето без да настоявате на всяка цена да се храни
 • При поява на притеснителните симптоми (от горе изброените) се обърнете към лекар
 • Не използвайте аспирин при деца под 12год.възраст