Archive for ноември, 2011

Какво още за кафето

Противно на всяка логика, ние обичащите кафе, не се замисляме за това дали е красива тази напитка – та тя е скучно черна. Сладка ли е – не, дори нагарча. Мирише ли  - уаууу! неустоимо е уханието на кафето! Едва ли ароматът му е единственото качество, което ни кара да посягаме към него, когато искаме да се откъснем от ”зацикляне” в проблем или преди да запретнем ръкави за нова работа или проект. Кофеинът, като негова основна съставка, е изучен от физиолози, фармаколози, биохимици от преди век и половина. Доказани са рецепторите върху които действа, както и тяхното разположение. Знае се защо и как кофеинът ни стимулира, тонизира, ободрява, подобрява дишането и усилва диурезата. Най-новите изследвания обаче са върху другите съставки на кафето, след като от него е извлечен кофеина. Резултатите от тяхното действие показват, че и без кофеин кафето има положителен ефект върху настроението и познавателната дейност – съобразителност, комбинативност, памет. При тези експерименти с кафето са доказани и антиоксидантните свойства на съдържащите се в него многобройни съединения като ферулова киселина, кафеена киселина и хлорогенни киселини.

Храните ли се след 20 ч.?

Работното ежеднение на много от нас ангажира целия ден. Като се добави времето до прибиране у дома и това за приготвяне на вечерята, твърде късно сядаме на масата. Диетолозите говорят за спазване на режим на хранене. Единият от акцентите в него е, че с вечерята трябва да сме приключили до 20 ч. Храната приета късно вечер, особено когато е богата с белтъчни продукти (меса, сирена), натоварва храносмилателите процеси. И така, човек ляга нахранен, но изпитва чувство на тежест и учестен пулс, а последствието е неспокоен и непълноценен сън.

Самомасаж за отпушване на носа

Тежестта от запушения нос, затрудненото дишане и гъгнивият носов говор могат да се облекчат със самомасаж на няколко точки върху лицето, които са описани в схемите на енергийните меридиани в човешкото тяло, които древната китайска медицина ни е завещала. Можем да си помогнем с натиск и бавни въртеливи движения върху биологичноактивните точки. Прийомът е познат като акупресура. Едновременно с показалците на двете ръце се натискат две симетрични точки. За подсилване върху показалеците може да се поставят средните пръсти. За отпушване на носа е достатъчно да знаете 4 акупресурни точки Започнете с точките в началото на веждите. След това продължете с пасажи – погалване на носа по дължина от двете му страни с двата показалеца. Завършете с масаж на точките в основата на ноздрите отляво и отдясно до най-широката им част. Този самомасаж не е болезнен, но изисква търпение, защото върху всяко точка трябва да се задържите 1-2 минути. Същото време отделете на пасажите от двете страни на крилата на носа.

Знаете ли какво е доплерово изследване?

В световната медицинска практика доплеровото изследване е въведено преди половин век от японския учен Сатомура. Чрез ултразвук той е изследвал движението на кръвта в съдовете. Апаратът излъчва ултразвукови вълни към еритроцитите и отчита разликите в честотите между излъчените и отразените вълни. Съгласно ефекта на Доплер, разликата е пропорционална на скоростта на движението им, която се регистрира звуково и графично. Повече от 100 години, след като  Кристиян Йохан Доплер (1842 г.) описва ефекта, наречен по-късно на негово име, академичната медицина днес разполага с апаратура за прецизно, бързо и безболезнено установяване на мястото на атеросклеротичните плаки и стеснението в артериите, както и наличието на тромбофлебит във вените.

Късната вечеря е вредна

Нерядко в резултат на своите стереотипи в храненето си докарваме болести сами. Имам предвид някои грешки в храненето  - солената храна повишава риска от хипертония; прекаляването с мазните меса провокира жлъчна криза; непиенето на вода е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците; болка и раздразване на стомаха се предизвикват от много люта и пържена храна, а от нощното хранене се пълнее и човек получава безсъние. Затова, че сме допускали грешки в храненето си, разбираме едва когато ни поставят диагноза за заболяване, лечението на което изисква и диетичен режим. Именно тогава ни става ясно как системно сме вървели към това саморазрушение, защото сме поставили в ценностната си система грижите за поддържане на здравето някъде назад след успеха в кариерата, просперитета, суетата, материалното благосъстояние, грижата за другите и т.н. На този размисъл ме наведоха резултатите от анкетата ”Храните ли се след 20ч?”. Оказа се, че от гласувалите 1936  души само 251 от тях си вземат вечерята до 20ч.

Кръстосана алергия

Алергията във всичките й форми, често е наричана болест на цивилизацията, защото със замърсяването на околната среда все по-трудно хората остават здрави в новосъздадените условия. Болните с алергия се подлагат на тестуване, за да се определи точният алерген, предизвикал оплакванията. След изследването човек е наясно за себе си, кои са веществата от околната среда, които той при възможност трябва да отстрани от своя бит, за да се спаси от бъдещи алергични пристъпи. Дори при стриктно избягване на алергените, в даден момент алергията може да се изяви. Обяснението на алерголозите е, че съществува кръстосана реакция към определени алергени. Например, когато човек е алергичен към шоколад, трябва да се въздържа и от кафето и от кока – кола. При човек, алергичен към цитрусови плодове, може да се получи реакция от лайка, невен и мащерка. По същата причина на чувствителните към тичинковия прашец не се препоръчва консумация на мед. Алергените на ябълките създават кръстосана алергия към крушите Когато е доказана сенна хрема, дори не е задължитерлно тя да е от дълги години, често се проявява алергична реакция с обриви и дразнене в устата след косумация на плодове.

Ползата от дълбокото дишане

Освен чрез пълноценно хранене и в атмосфера на любов, децата растат здрави благодарение на своята подвижност и неподправена колоритна емоционалност. Тази тяхна активност е свързана с дълбокото им  коремно дишане. Здравите деца тичат без да се щадят и тичат до границата на възможностите си, а когато са весели, те се смеят с глас. Това е, защото използват без резерви целия си бял дроб. Дълбокото дишане осигурява много кислород за органите и системите, за да работят в пълен капацитет Педиатрите обаче констатират, че 20% от децата у нас са с бронхиална астма. Причините се свързват със замърсяването на околната среда и следващото от това сриване на имунната защита. Резултатите всички ги виждаме. Децата често боледуват от хреми, кашлици и ангини, които се усложняват в бронхити, бронхопневмонии и астма. Постепенно децата започват да приличат на умалени възрастни хора, които лесно се уморяват при ходене пеша, не желаят да играят състезателни игри, предпочитат да седят пред телевизора или компютъра и са унили.

Отстраняване на токсините от тялото

За детоксикация тялото ни разполага с няколко механизма. От непотребните и токсични вещества то се освобождава чрез червата, през бъбреците, с кожата и издишания въздух. Дълбокото и коремно дишане стимулират изхвърлянето на застоялия въздух от основните на белия дроб. Повече може да прочетете в поста Дишаме ли здравословно. Отделянето през бъбреците се стимулира с пиенето на повече вода –  около 1.5л на ден. През огромната си площ (средно 2 кв.м ) кожата освобождава организма от много токсини чрез излющването на повърхностния слой клетки и потта. Често в резултат на инфекции, паразити, грешки в диетата и стресови изживявания се получават смущения  в дефекацията. Нарушената функцията на червата създава условия за интоксикация на целия организъм Задръстените черва от нередовното им изпразване, лишават организма от правилно усвояване на полезните хранителни съставки от поетата храна. Задържаното съдържимо в червата е идеална среда за развитие на инфекция. Дискомфортът, тежестта и подуване на корема както и образуването на газове са първите доказателства, че човек има здравословен проблем с червата.

Витаминозна бомба – червеното цвекло

Червеното цвекло все повече навлиза в нашата кухня като салата, мезе или в борш. Добре е то да се консумира в този сезон, независимо че може и да се консервира. Червеният цвят се дължи на антоцианите, които са с доказан стимулиращ ефект върху  имунната защита. Затова се препоръчва на хора в период на възстановяване след  боледуване, операции и анемия. Червеното цвекло е зеленчук с характеристека на лечебна храна Заради съдържанието на йод, се препоръчва на хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Богато е на калий, магнезий, цинк, желязо, мед и на много витамини - С, В1 и В2, Е, РР и каротин. Стимулира ленивите черва и храносмилателните процеси. Червеното цвекло може да се консумира сурово по две филийки на ден или те да се изцедят в сокоизтисквачка, и да се изпие като фреш. Не е добре да се консумира престоял сок. Рубинено-бляскава, сладка и засищаща е салатата от варено цвекло с магданоз и чесън, обилно полята със зехтин и лимон. Вкусотия е. Не е нужно да се вари дълго, след като може да бъде консумирано и сурово.

Пасивното пушене вредно ли е?

Пасивни пушачи са децата в домовете на пушещите родители. Пасивен пушач е всеки, който се намира в затворено помещение, където се пуши - работно място, място за обществено хранене, дискотека, транспортно средство...Независимо, че вие не пушите, достатъчно е да живеете с пушач или любимите ви приятели  да имат този навик - тютюнопушенето, за да разберете, че и вие сте пушач, макар и пасивен.