Archive for октомври, 2010

Кърменето не е шега

Когато детето заспива на гърдата, това довежда до най-тежкия кариес на ранното детство с тежко оронване на зъбите

Медицинската целесъобразност трябва да е водеща за здравеопазването

Българското здравеопазване няма да се подобри, докато икономическата целесъобразност е на първи план преди медицинската. Това заяви Димитър Калайков - секретар на Българската педиатрична асоциация, на кръглата маса на тема: "Гарантиран достъп до качествени здравни услуги за столичното население", цитиран от БТА.

Детските зъби без кариеси

Започва нова национална програма с прегледи на зъбите на децата на 6, 12 и 18 години

Пропускането на закуската е лоша идея

Ново австралийско проучване потвърждава, че пропускането на закуската не е добра идея. Според авторите, практикуването на този лош навик през детството и зрелостта е свързано с наличието на повече сърдечносъдови рискови фактори.

Статините помагат при остро белодробно увреждане

Статините могат да ускорят възстановяването след остро белодробно увреждане, сочи ново рандомизирано проучване, сравняващо simvastatin с плацебо при 60 пациенти на механична вентилация.

ЕС готви закон срещу тютюнопушенето на обществени места

Европейската комисия подготвя закон, който да забрани пушенето на обществени места и да важи за територията на всички държави членки на съюза, пише EUobserver. Частична или пълна забрана на тютюнопушенето е въведена в много европейски държави, с което се прекрати възможността да се пуши в барове, кафета и др. Но в някои държави все още е относително лесно да се намерят заведения, в които пушачите са добре дошли - или заради липсата на подобни закони, или защото собствениците на заведението ги нарушават. Европейският комисар по здравни въпроси Джон Дали обяви, че иска да сложи край на тази практика.

Свободният пазар не е подходящ за здравеопазването

Събирането на парите на едно място е невъзможно да се случи, тъй като държавата има ангажименти и към други дейности, не само към осигуровките. Няма начин всички пари да ги концентрираме в НЗОК, но остава монополът на НЗОК за следващата година. Това каза пред Дарик радио министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Парите за здравеопазването в извънболничната помощ трябва да бъдат контролирани донякъде от пациента. В болничната помощ подредбата на финансирането трябва да изглежда така, че определени средства да бъдат в определени болници, за да има по-качествено оборудване, допълни Константинов. Според него свободният пазар не е хубаво нещо за здравеопазването. На въпрос трябва ли НЗОК да се конкурира с частните здравни фондове, Константинов отговори: "Не, не смятам, че в една бедна държава на сегашния хал това би бил добър вариант". Според Константинов, за момента е правилно всички да си дават парите на здравната каса. Причината в здравеопазването да има нужда от повече средства си остава, така че не виждам нищо лошо в това да има 8% здравна вноска.

Гъшата кожа не е болест, но може да прерасне в невродермит

Причината за състоянието на "настръхнала кожа" е нарушеното равновесие между мазнините и водата