romi rain dominating in ffm with dani daniels. ghettotube babe is banged in doggie.

Archive for март, 2010

Какво може медицината

Живота е борба! Да така е, но победите винаги са много приятни. Бих искала да споделя с Вас един и-мейл, който получих днес от майката на мой пациент:

Здравейте,д-р Евтимова!
пише ви една благодарна и горда с детето си майка. С ваша помощ успяхме да се справим успешно с пристъпите на астма,които тормозеха детето ни от три годишна възраст. Пътят на борбата с астмата и алергиите е тежък и труден,но слава Богу има хора като вас. Благодарение на упоритата ни съвместна работа имаме пет участия на състезания по карате Шинкиокушин, на четири от които е спечелил 3-то място-бронзов медал и едно първо място-златен медал.
Бъдете горда и вие. Пращаме ви няколко снимки.“

Моменти като този осмислят избора ми да работя това което работя…

Интересен сайт и книга…

Ровейки из мрежата попаднах на интересен сайт, които привлече вниманието ми с кратка и ясна компилация на това какво работи и какво не, когато става въпрос за това да сме по-здрави и жизнени. Можете да го откриете ТУК, а една извадка от книгата която можете да свалите там, но специално свързана с тютюнопушенето, можете да изтеглите и от ТУК.

Това е книга част от новаторскa обществено здравна инициатива за разпространение на навременна, точна и разбираема информация в широк мащаб.
Тази книга е предоставена безплатно благодарение на щедрите вноски на:

The Chamberlain Foundation
Parkview Medical Center
The Pueblo Chieftain
Pueblo City-County Health Department
Ryals’ Family Foundation
St. Mary-Corwin Medical Center
University of Colorado School of Medicine

Водните татуировки

Преди няколко седмици купихме някакъв продукт, в който бяха сложени няколко водни татуировки. Детето, много се зарадва, че ще може да си сложи, с форма на делфин, и да се хвали в детската. Но за съжаление, след като я сложи, за един- два дни се появи страхотен обрив точно под областта на татуировката. Явно прояви алергия. Ето какво се получи. След това, докато се изчисти напълно ръката от този обрив мина около месец.
Качвам снимка и на самата тауировка от същата серия. Помислете родители преди да сложат децата ви нещо подобно. Поне моето дете вече не иска и няма и да помисли за такава придобивка.

Хубав ден!

Безглутенов шоколадов кейк с круши

Когато разглеждам различните кулинарни блогове, най-вече чуждестранните, попадам на много рецепти, които изключват глутена като съставка. Поразтърсих се за информация и се оказа, че има много деца и възрастни, които страдат от различни степени на алергия към него. Имайки предвид, че той се включва в основния и най-често използван вид брашно, се оказва истинско предизвикателство да се измисли негова алтернатива. Аз самата не страдам от чувствителност към глутен, но няколко причини ме накараха да приготвя този вкусен шоколадов кейк.
1/ Много бях любопитна да разбера вкуса на кейк, който не включва пшеничено брашно, а се използват брашно от киноа и амарант.
2/ Полезните свойства на тези две зърнени култури са известни на всички, а аз исках да ги включа в този иначе не толкова здравословен, шоколадов сладкиш 🙂
3/ С надеждата да помогна на майки, чиито деца не могат да приемат глутен, както и за хора, които са склонни към различни кулинарни експерименти.

Нанита редовно предлага рецепти без глутен, а Йоана също има няколко предложения, ако си любопитен, можеш да надникнеш в кухните им 🙂

Рецептата е адаптирана от един от любимите ми блогове Tartelette, а кейкът се оказа много вкусен – сочен, с ядков вкус, заради брашната и с меки, ароматни круши.

Продукти:
125гр меко масло
100гр захар
3 яйца
100гр черен шоколад, разтопен и охладен
60мл прясно мляко + 1/2ч.л ябълков оцет, смесени 10 минути преди употреба
60гр брашно от киноа
60гр брашно от амарант
ИЛИ 125гр бяло брашно
3 супени лъжици какао
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1чаена лъжица кафеена есенция (или друга по желание)
1 голяма круша

Фурната се загрява на 180С.
Мекото масло се разбива със захарта за 3-4 минути, или докато се образва светъл и пухкав крем. Добавят се яйцата, едно по едно, като се разбърква добре след всяко. Добавя се разтопеният шоколад и разбиването продължава. Следват прясното мляко и кафеената есенция. Брашната, какаото, солта и бакпулвера се пресяват и се прибавят към останалите продукти. Всичко се обърква добре и се изсипва в правоъгълна форма с размери 10х30см, предварително застлана с хартия за печене.
Крушата се измива, почиства и обелва. Нарязва се на тънки парчета, които се подреждат върху сместа за кейка. Печем 40-45 минути, като проверяваме с клечка. Тя НЕ трябва да излиза напълно суха, защото кейкът остава леко влажен. Процедурата е сходна с тази на приготвянето на браунис.

Охлажда се за 10 минути във формата, след което се прехвърля върху метална скара до пълното охлаждане.

Препоръчани публикации

Здравеопазване без регламент, част III

част I и част II

Правят се някакви опити за някакви реформи в здравеопазването. В момент на криза и в опит да се закърпят явно многото ями в системата. Искат се някакви пари от хората (10% здравна вноска) без им се дават гаранции за това, че няма да потънат в черната яма. Без дори да дава гаранции, че ще ги лекува.

По стечение на обстоятелствата тук (Нова Зеландия) също се правят промени, също в отговор на кризата, макар и в друга област – данъчната система. И реакцията, която се наблюдава и емоциите, които това предизвиква са съвсем различни и затова си мисля, че си струва да бъде описан, макар и грубо, процеса, който наблюдавам тук.

Става дума за данъци и за една дългогодишна мечта на кивитата пак да ги стигнем австралийците. Сегашното правителство дойде на власт с обещания за данъчни облекчения и инициативи за стимулиране на бизнеса. Първата вълна от тях се случиха много бързо. Следващите бяха отменени заради кризата. Заради кризата отново, данъчните облекчения пак са на дневен ред, по още по-категоричен начин. Защото възстановяването е слабо и без много перспективи за солиден отскок.

Затова и няма връщане към предизборните планове. Търси се изцяло нов подход. Създава се „task force” от хора с различен професионален опит от обществените финанси и бизнеса. Целите на групата?

Да идентифицира проблемите. Да генерира списък с идеи за промени. Да оцени техния ефект за бюджета. Да даде цена за администрирането им. Да анализира социалните ефекти и да предложи мерки за неутрализирането им.

Аз за първи път проследявам подобен процес, който явно е често използвана техника. Доклада беше широко огласен в медиите и обстойно коментиран от различни съсловни организации, от хора в различни ситуации, беше придружен от много обяснителни материали за различните видове данъци по принцип – какви ефекти имат, как се отразяват на различните обществени групи, както и много конкретни анализи на сегашните правила приложени към различни житейски ситуации, при които изпъкват проблемите на сегашното данъчно облагане.

Това повсеместно говорене цели да се постигне консенсус за баланса в правителствените сметки: „как правителството може да компенсира намалените приходи от по-ниските преки данъци, като в същото време стимулира икономическата активност?”.

Като цяло в последните месеци, който се е вълнувал от темата е имал шанс да научи много неща и да прецени как предложенията ще му се отразят на него и плановете му. Цялата дискусия беше на дневен ред цяла година преди евентуалното въвеждане на промените.

Първоначалния дебат открои някои идеи, които получават по-широк вот „за” и други, за които практически няма подкрепа. И сега правителството преценява, най-общо казано, какво може да предложи и да му се размине. В поредица програмни речи и коментари се споменават мерки, които се обсъждат и такива, които вече са отхвърлени, както и причините за това и така се сондира общественото мнение по въпроса.

Този процес създава условия както за общественото мнение да си създаде позиция за предлаганите промени, така и за правителството да си даде сметка какво искат хората и какво са готови да преглътнат, кои компромиси приемат за наложителни.  И макар дебата да е силно нажежен, тук липсва това усещане за притиснатост до стената, което долавям откъм България и което сама изпитвам, когато чета българската преса.

Може би първо, защото има дебат.

И защото той се върти около баланса в цялото на държавните финанси и в перспективата на една ш

ироко подкрепяна цел – стимулиране на икономиката и предприемачеството.

И защото се води предимно прагматично и с конкретни предложения.

Защо ви занимавам с всичко това?

Защото намирам, че самия процес на избиране на верните решения е важен и е някаква гаранция за взимането на добри решения.

Защото този процес допринася много за по-доброто качество на живота на хората. Предвидимостта и прозрачността, които осигурява превръщат хората в участници във вземането на решения, а не жертви на административен произвол.

И защото кампанията за лекарствата за онкоболните деца ясно показва(за пореден път, уви), че взимането на решения в България рядко е процес, по-често е стихия, последствията, от която са също стихийно непредвидими. А решенията, които се вземат са неведоми дори и за вземащите ги и един министър, който не може да обоснове едно съвсем конкретно административно решение, се опитва да прави реформа в целия сектор.

А нужда от реформа има, но никой няма нужда от реформа заради самата реформа. Това всъщност въобще не е реформистко.

Но е важно да си дадем сметка какво ни струват опитите ни да се опитаме да си гарантираме добро управление, като залагаме на личностите в политиката, а не на избистряне на политическия процес и прозрачността при взимане на решения.

Цената, струва ми се, прекалено висока за една държава с ограничени ресурси.

Успех на всички,

Д.

Време е за нравствена журналистика Какво липсва на българските медии и общество вече две десетилетия?

Кампания за осигуряване на безплатни лекарства за онкоболните деца в България

deni4ero

Геноцид срещу българските деца – какъв е резултатът след шест седмици и половина

Болничната реформа в 7 отговора. Промяна в сектора трябва да има. Проблемът е начина по който се случва сега

П.П: Обърнете внимание и на коментарите под тази статия. Ето един, в който има  предложения (номер 3):

За лечение на ангина, инжекция против алергия, кръв и урина, очен преглед и много други дребни, горе-долу равномерно разпределени във времето здравни услуги няма нужда от посредничеството на НЗОК. За 12 лева стоойност на преглед не може лекар и сестра да попълват бумаги повече време, отколкото е самият преглед. Тези услуги трябва да минат изцяло на кешов принцип. Това е проста реформа, която може да се направи само за 1 месец. Един огромен сегмент ще мине изцяло на пазарен принцип, с цялото благотворно и оросително действие на пазарните сили. За сметка на това, вноската трябва да бъде намалена, а основният дял от постъпленията да се влага в профилактика, нова техника и лечение на наистина тежки заболявания, за които към днешна дата жив те свалят в моргата поради липса на ресурси. Да ти плащат те ангината, а за титанова клапа за сърце да просиш пари със сърцераздирателни акции по вестниците – аз на това не му викам осигуряване. Все едно от автокаското да покриват щетите за одраскана боя и счупен фар, но не и за смачкано купе.

Д.

Статия от блога На ‘ти’ с парите

Здравеопазване без регламент, част III

МОНОЛОЗИТЕ НА ТЯЛОТО


Тялото е доста интелигентен събеседник. За разлика от повечето скучни разговори, които водите всеки ден, то ви изненада с новина. Чуйте го.

НОСЪТ казва…
Че дяволски се изнервя, когато с всичка сила се изсеквате в книжна салфетка. При това действие опасността от възникване на възпаление е 10 пъти по-висока, отколкото при кашляне или кихане. Правилният подход е: едната ноздра се затиска, а устата се притваря, за да се намали налягането в ушните тъпанчета. После се повтаря същото с другата ноздра. И колкото и да ви е неприятно, погледнете какво сте събрали \ в кърпичката. Ако секретът е прозрачен, а не зелен или жълт, по-скоро носът ви тече заради алергия, а не от простуда.

УШИТЕ казват…
В никакъв случай да не „копаете дълбоко и старателно в тях с памучни тампони! Те се справят.прекрасно и сами със задачата за очистване. Ровичкането с козметичните пръчици може да повреди естествения слой (т.е. смятаната от нас за проява на лоша хигиена ушна кал), който защитава ушната мембрана от прах и инфекции. Нещо повече, увличането по операция почистване може да доведе до сериозно увреждане на тъпанчетата и до загуба на слуха в крайна сметка!

СЪРЦЕТО казва…
Че най-големият подарък, който можете да му направите, е правилното хранене. След дългогодишни експерименти учени от Харвардския университет стигнаха до извода: хранителен режим, в който преобладават плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнест хляб, съкращава 3 пъти вероятността от заболявания на сърцето и кръвоносната система. И още: сърцето повелява да изключите цигарите от вашето постоянно обкръжение, защото час и половина пасивно пушене е достатъчно, за да навреди сериозно на артериите.

СТОМАХЪТ казва…
Да му помагате винаги след преяждане, като хапнете парче ананас или лимон. Ананасът съдържа веществото бромелин, подпомагащо разграждането на въглехидратите. А лимоновият сок великолепно стимулира храносмилателните Процеси. Още едно благодатно средство – изпитата час след хранене чаша чай от мента с лимон действа оздравително не само за стомаха, който се отърсва по този начин от чувството за тежест, но и на неговите съседи – черния дроб, жлъчката и бъбреците.

НОКТИТЕ казват…
Да обърнете внимание на кръвоносната система и кръвообращението си, ако забележите посиняване под прозрачните плочки. А станат ли доста чупливи, проверете показателите на желязото в кръвта. Но главното, за което молят, е поне месец в годината да си почиват от лак.
Че след дългата и студена зима вече няма сили да се справя сама с възстановяването си по естествен път. Доказателството е видимо – започва да се лющи. Можете да я подкрепите, като приемате ежедневно
витамините от група В и ползвате лосиони и скрабове с колаген и витамин Е.

Медицински хумор 3- когато изтрещим …

Знаете си- не е за пуритани и слабонервни

Първа част

Втора част

^^^
Идва поредната “ ромка“ с все катун / разбирайте всеки възможен от тях, който не е заспал след 3 сутринта/, скарала се с някой си там измежду поколенията им, офкаща, пъшкаща, сиреч замираща по нейни думи.
В превод- ние от Спешно требе да им разрешим разправиите, че горката вдигнала кръвно, сакън да не се гътне. / кръвно не е вдигнала, ама я проверяваме за всеки случай, нали сме “ им длъжни“/. От финала на разпита:
– Ма миче, боли мъ глъвътъ.
– И мен ме боли, и к’во- на работа съм, както виждате.
– Ми ко умра?
– Всички ще умрем в един момент. Твоят не е дошъл още.
^^^
Фелдшерката ме вика да прегледам пациент.
– Докторке, от местното население за преглед.
В превод- цигани. Други вариации- италианци пристигат; от мнозинството; редовният контингент;
^^^
– Какво стана- начервихте ли го?
В превод- стомашна промивка с въглен, която даваме на интоксираните да изпият- винаги оставя лилаво- черна оцветка покрай устните, наподобяваща черта извън устният контур, като нарисувано с червило, под формата на усмивка от ухо до ухо. Както при шутовете от кралските дворове. Ми какво сега, не е да се гаврим- получава се, защото се пие от буркан с широк отвор отгоре.
^^^
Две от колежките се оплакваха от замаяност и световъртеж. Дадох им по ампула Ноотропил от 3 грама малко да се поосвестят. Двете счупиха ампулите, спогледаха се и преди да отпият дружно, ги чукват една в друга- “ А, наздраве, колежке“.
^^^
– Нервна ли си днес?
– И питаш 🙂
В превод- колегите така се осведомяват къде съм на работа- в Спешно ли, в нервно ли.
^^^
– Що народ изчука днес бе, докторке?
– Не пропуснах никой- отговарям с усмивка 🙂
В превод- Неврологичен статус се снема с неврологично чукче, а с чукчето… знаете- чукаме, пречукваме, изчукваме, според оплакванията 🙂 и хумора ни.
^^^
Товарим от адрес в линейката младеж, койо е видимо препил и му подавам легенче да си държи, ако му се доповръща.
– Спокойно, докторке, каквото ми влезе в устата, не излиза оттам.
– Оооо, ша излезе- изпреварва ме в отговора шофъора- Още не зна’йш как карам. Направо ше се почувствам засегнат, ако не напълниш легенчето.
^^^
Жалвам се пред екипа, че ме е захванала някаква алергия по коремчето и на едната ръка и не минава. Един от колегите гордо оповестява:
– Имам лечение и то е само едно, с удоволствие ще ти го метна.
– Какво е?, – питам с надежда.
– Витамин Хъ, на голо, с ръчна разтривка по тялото, колкото може по- често- смее се той.
В превод- еякулат по тялото.
^^^
– Я го извади, колега.
– Кое?
– Термометъра!
– Градуираният или коженият? 🙂
^^^
Пиян мъж паднал и с раничка на челото идва за шев в спешно.
– Охоо, разкрасен и подготвен с упойката, а?
^^^
– Къде е Др Бомбастик?
В превод- един от прякорите ми в Спешна, по повод на гръдната обиколка. Другите вариации- малката Д с големите Б / малката докторка с големите бомби /, Грешната мадона с големите бомби, доктор Б и така насетне, измислени от колегите.
^^^
– Знаеш ли какво е ано- лакримален рефлекс?
– Не.
– Като му дръпнеш косъмче от гъза, му текват сълзи от очите.
Пояснение- такъв рефлекс е чисто измислен, няма реално съществуващ, просто професионално изкривяване 🙂
^^^
– Как ми е кръвното, докторке?
– Младежко.
В превод- при възрастен пациент, кръвно 120/ 60 си е направо като на девойка/ младеж.
^^^
– Хайде тия двамата са за облъчване, – нареждам на санитарката.
В превод- отиват за снимка на рентгена.
^^^
– Къде ми е жлъчката/ панкреаса/ кръста/ и сие от гамата- използваме обръщения по органи, когато има много пациенти наведнъж и нямаш време да помниш имена. Търсим ги, защото стават размествания по кабинетите, според пренаселеността или назначеното изследване, а понякога и “ спешно“ болните или “ тежко“ лежащите офейкват нанякъде за по една цигара / ?!?!/.
^^^
– Е, значи днес няма да умра.
– Съжалявам, не ти работи късмета.- отговарям на пациентка, която сякаш е копнеела да се пренесе на оня свят / ?!?!/
^^^
– Ааааа, ама ша ма бодете ли?- пита як мъжага, сериозно притеснен, виждайки очевидната игла, която е в ръката ми със спринцовката./ че к’во друго да правя с нея- на мен ли да си я хакам?/
– Не, ще ти трепкам с мигли насреща. Сваляй гащите!
– Оле.е, ама отзад в гъза ли бе?
– По принцип встрани от него, но ако държиш, ще ти я сложим там.
/ много са ми интересни значи- като не искаш инжекции, какво търсиш в болницата? Ми върви си при Джи-пи-то/
^^^
– Хайде, лека и безработна да е!
В превод- Пожелание за лека смяна на екипа и да е без работа, тоест без пациенти :)))

delightful amateur straight man masturbation.faptube